A SZINRŐL

SZEGEDI IFJÚSÁGI NAPOK - A KEZDETEKTŐL

Egyszer régen, 1968-ban, volt egy fesztivál…
Ha mese születne a SZIN-ről, bizonyára így kezdődne. De a vége biztos nem az lenne, hogy boldogan buliztak, amíg… Mert a történetnek koránt sincs vége, sőt…azóta is töretlenül zajlik, és folytatódik 2017-ben is. Új év - új SZIN= új fellépők, új programok, új ötletek.

Ennyire azért ne kanyarodjunk előre, hiszen a történet tényleg jóval régebben kezdődött, több, mint 45 éve. Akkor indult ugyanis a mai SZIN elődje, csak a keretek voltak mások.

Hogy fiatalok szórakoztak, buliztak, élték meg a szabadság számunkra már teljesen természetes érzését, az nem jelent különbséget. Az azonban furcsának tűnhet, hogy egyes zenekarok fellépése nem volt olyan magától értetődő, mint napjainkban. Az egykori Szegedi Ifjúsági Napokon politikai, esztétikai, vallási okok miatt mellőzött együttesek is felléphettek, ez a cenzúramentesség adta a rendezvény különleges mivoltát, ami nagyon sokáig remekül működött. Egészen a rendszerváltásig, amikor a fesztivál életében rövid szünet következett. De csak pár évig tartott.

2003-ban újabb születésnap a fesztivál életében, hiszen megint beindult a buligépezet Szegeden!

Városi fesztiválból indultunk, hiszen eleinte főképp a szegediek és Szeged környékiek képviseltették magukat, később kinőttük magunkat és az elmúlt pár év során kiderült, hogy helyünk van az országos jelentőségű fesztiválok „nagykönyvében”. Ezt látogatóink száma és földrajzi megoszlása is alátámasztja. A fejlődést nem csak a számok mutatják. Programkínálatunkban eleinte csak magyar együttesek kaptak helyet, később zeneileg átléptük az országhatárokat (Cure, Alphaville, The Tarantinos, Apollo 440, Guano Apes, Pendulum, Macy Gray, Within Temptation, Scooter, Morcheeba, Parov Stelar, Sugababes és még sorolhatnánk), mára pedig teljesen természetessé vált, hogy a legjobb hazai csapatok mellett külföldi sztárok is színesítik a SZIN műsorát. És arcok… Például a szegedi születésű Jáksó László, aki 2006-ban fémjelezte a SZIN életérzést, vagy Badár Sándor, aki 7,5 órás dumarekordjával bizonyította, hogy tényleg ő az ország legnagyobb dumagépe és méltó a 2007-es „SZIN Arca” címre.

2008-ban a koncertek mellett új dolgok jutottak fontos szerephez. Képbe került az ökotudatosság, az ökotudatos életmód. Sok szó esik róla manapság, de kevesen tudják, miről szól valójában. Ezért is gondoltuk, hogy jobban megismertetjük Veletek, és saját kereteinken belül, ötleteket is adva megmutatjuk, miért olyan fontos.

2009 bebizonyította, hogy volt értelme „merésznek” lenni. Bár sokan nem hittek az öko sikerében, kiderült, hogy a közönség igenis nyitott, csak a megközelítés nem mindegy. Szerettétek a nálunk elsőként bevezetett RePoharat, jól vizsgázott a komposztálható étkészlet, és kevés munkája akadt az éles szemű „zöld rendőrségnek”. A Zöld-SZIN-Tér az egyik legkedveltebb helyszínné vált, jöttek a riksások, volt MÁV stand, és akkor nem is esett még szó azokról a díjakról, címekről, melyeket ez az év hozott. A Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Fesztivál díja mellett elnyertük a nemzetközi Greener Festival Award-ot, melyre méltán büszkék vagyunk, a Magyar Fesztiválszövetség pedig kiváló minősítéssel díjazta a SZIN-t.

A következő 2 évben a SZIN rendületlenül zöldült tovább. Öko divatbemutatók kerültek megrendezésre a SZIN Dizájnparton és a tonnányi szórólapgyártás helyett az elektronikus népszerűsítés hívei voltunk, ezzel is tartva a Fenntartható Fesztivál méltán kiérdemelt címét. Igazi csemegét kínáltunk Borfalu néven, ahol a hagyományőrzés és a mulatozás világa elevenedett meg, és némi nemes nedű is csordogált.

2012-ben újrafelhasznált anyagokból, kiszuperált kütyükből, háztartási hulladékokból épített ReRobotokkal versenyeztek a hónapokig készülő csapatok a SZIN Zöldplaccon, Németh Juci vezetésével.
Ebben az évben sajnos betiltották a medencék használatát, de a SZIN kárpótolta látogatóit izgalmas programokkal, változatos külföldi fellépőkkel (Kosheen, Lou Bega, ATB, Yellowcard…) és sok ZÖLDséggel várta a fesztiválozni vágyókat.

2013-ban hazai nevekkel és extra alacsony árakkal jelentkezett a fesztivál.
A Csajok csatája vetélkedő sorozat döntője első alkalommal nálunk került megrendezésre Szegeden. A RePohár és az extrém sportok is töretlenül hódítottak.

Az elmúlt két évben sem maradtak el a jobbnál jobb külföldi koncertek (Pendulum, DJ Fresh, Dubioza Kolektiv, Example, Jasmine Thompson…) és az érdekesebbnél érdekesebb programok. Beköltözött a SZIN életébe a wurstli, lehetőség volt kaszkadőrugrásra, mini spárta, hőlégballon és még sorolhatnánk…Plusz 2015-ben először hatnapos fesztivált szerveztünk.

Kis ízelítő az idei évből: a legnagyobb magyar előadók mellett, a külföldi fellépők sorát erősíti Inna, Naughty Boy és az Enter Shikari.  Az esti buliról pedig, majd olyan DJ-k gondoskodnak, mint Cesqeaux, Dave Seaman, Calyx & Teebee. 
Figyeljétek a Facebook oldalunkat, mert folyamatosan új játékokkal és fellépőkkel jelentkezünk majd!

Kérünk Titeket, hogy ha tetszik valami, vagy, ha nem, akkor azt is jelezzétek nekünk üzenetben, hogy a visszajelzések segítségével tudjuk alakítani a fesztivált!

Augusztusban találkozunk :)